Nieuws
Nieuwe monitor en voortgangsrapport
Jaarlijks gaat er in Vlaanderen bijna 900.000 ton eetbaar voedsel verloren. Een kwart daarvan gooien huishoudens thuis weg. Het leeuwendeel van deze voedselresten komt terecht in de restafvalzak en in de verbrandingsinstallatie. Dat blijkt uit de monitor voedselverlies van OVAM in samenwerking met Departement Landbouw en Visserij. Het rapport geeft de voortgang weer van de preventie, de selectieve inzameling en de valorisatie van voedselverlies en voedselreststromen uit de hele voedselketen in Vlaanderen in 2020. Tegelijk verscheen ook een voortgangsrapport van het platform Voedselverlies dat de lopende acties om voedselverlies te verminderen of te valoriseren binnen het Actieplan Voedselverlies 2021-2025 in kaart brengt.
Op 12 mei 2023 vond in Brussel de jaarlijkse afspraak plaats voor wie strijdt tegen voedselverlies: het Food Waste Fest. Voedselverspilling bij de consument stond dit jaar centraal. Op het programma stonden presentaties, workshops en netwerkmomenten. Meer info bij FoodWin.
Op de Internationale Dag tegen Voedselverlies, op 29 september 2022, lanceerde de Vlaamse overheid 'De Kostwinners’: een versterkte samenwerking tussen alle partners die het actieplan tegen voedselverlies trekken. Surf naar De Kostwinners en lees het persbericht over de acties van de partners.
Wat is voedselverlies?Als voedsel verloren gaat voor menselijke consumptie, om welke reden dan ook, spreken we over voedselverlies. Uit onderzoek blijkt dat een derde van al het voedsel dat wereldwijd voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, verloren gaat. Dat gebeurt in de hele voedingsketen, van boer tot consument. |
Wat kan je zelf doen om voedselverlies tegen te gaan?
Waarom is voedselverlies vermijden zo belangrijk? |
Wat ligt aan de oorzaak? |
Internationale samenwerkingen |
---|---|---|
Voedselverliezen hebben grote gevolgen voor onze economie, ons milieu en de voedselproblematiek in de wereld. De impact ervan wordt vaak onderschat. |
Het totaal aan voedselverlies en nevenstromen in Vlaanderen bedraagt in Vlaanderen elk jaar ongeveer 2 miljoen ton. Van landbouwer tot consument: in de hele keten ontstaan voedselverlies en nevenstromen. |
Jaarlijks gaat in de wereld 1,3 miljard ton voedsel verloren. Dat is een derde van de totale voedselproductie. Vlaanderen werkt samen met de andere gewesten, de federale overheid en Europa om het probleem aan te pakken. |
Lees meer > | Lees meer > | Lees meer > |
Nieuw actieplan voedselverlies en biomassa(rest)stromen 2021-2025 gelanceerd
De Vlaamse Regering keurde op 23 april 2021 het Actieplan voedselverlies en biomassa 2021-2025 goed.
Dit actieplan is voor het luik voedselverlies een vervolg op de Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020. Samen met alle betrokken actoren willen we werk maken van een circulaire toekomst voor voedselverlies en biomassa.
Cijfers en rapporten
Hoe meer we weten of voedselverlies, hoe beter we het probleem kunnen aanpakken. Welk voedsel gaat in Vlaamse huishoudens verloren en wat zijn de oorzaken ervan? Wat zijn effectieve manieren om verlies in de diverse schakels van de keten te bestrijden? We zetten relevante rapporten op een rijtje.
Meer weten over beleid?
Actieplan 2021-2025
Monitoring Vlaamse cijfers en voortgangsrapport acties
- Rapport met cijfers over voedselverlies en voedselreststromen uit de hele voedselketen in Vlaanderen in 2020
- Voortgang en realisaties acties kringloop voedselverlies 2021-2022
Ketenroadmap 2015-2020