Sla navigatie over
Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
home | contact | pers | sitemap | publicaties | vacatures | english information
  Algemeen  
     
  NME-evenementen  
     
  Doelgroepen  
     
  Thema's  
     
  Educatieve centra  
     
U bent hier: www.lne.be Thema's Natuur- en milieueducatie

Natuur- en milieueducatie

In de kijker  

nme-dag 20168ste Vlaamse dag Natuur- en Milieueducatie/Educatie Duurzame Ontwikkeling

Op 10 november 2016 organiseert de dienst Milieuvorming en -educatie de tweejaarlijkse NME-dag Markt in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen. U kunt er via de vele standen, sessies en workshops kennismaken met het brede werkveld van NME en EDO. Het is ook een ideale gelegenheid om collega’s uit heel Vlaanderen opnieuw te ontmoeten.

Meer info en inschrijven vanaf 3 oktober op de nieuwe website.

   

vlaamse nme-dag 2015Vlaamse NME-dag 2015 'Grensverleggende Natuur- en Milieueducatie'

Op 10 november 2015 vond in Brussel de NME-dag 'Grensverleggende Natuur- en Milieueducatie' plaats.  Tijdens deze bijzondere editie van de NME-dag verruimden we onze blik op de NME-wereld. Alle sessies, lezingen en workshops stonden in het teken van internationale projecten, uitwisselingen en samenwerkingsverbanden, en inspirerende buitenlandse voorbeelden.

Na een inleiding over de internationale context van NME en enkele inspirerende en uitdagende gedachten daarbij, volgde een boeiende mix van keuzesessies waarin zowel zeer concrete praktijkvoorbeelden als meer theoretische of beleidsgerichte kwesties aan bod komen.

Presentaties en verslagen van deze studiedag vind je hier.

 

beneluxBeneluxconferentie 2015 - 'Transitie kun je leren'

Van 18 t.e.m. 20 november 2015 vindt de Beneluxconferentie plaats in Esch-Belval/Université (Groothertogdom Luxemburg) met als thema 'Transitie kun je leren'.
De uitnodiging voor deze conferentie kan je hier downloaden (pdf - 693kb).
Meer informatie vind je op http://hollenfels.snj.lu/transitions

  

nme in zweden en denemarkenVerslag van de internationale NME-cursus van de Dienst Milieuvorming en -educatie

Om Van 3 tot en met 9 mei 2015 trok de Dienst Milieuvorming en -Educatie van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie met een 30-tal deelnemers van de cursus natuur- en milieueducatie (NME) op studiebezoek naar Zweden en Denemarken om ons te laten inspireren door boeiende praktijken en door de ideeën van toonaangevende NME-experten.
Hier vind je een verslag van alle lezingen en praktijkbezoeken (pdf-document - 5,1 Mb).

Wekt dit nog nieuwsgierigheid naar wat we kunnen leren van deze Scandinavische pioniers op het gebied van NME? Schrijf je dan in voor de NME-dag op 10 november. Je kan daar enkele sessie bijwonen die verder ingaan op wat we in Malmö en Kopenhagen te zien en te horen kregen.

Meer informatie over deze cursus

Lees op http://nmecursus.blogspot.be/ de ervaringen van de 30 deelnemers.
  

leren in transitie: beneluxconferentieBeneluxconferentie 2014 - 'Leren in transitie'

Tijdens de Beneluxconferentie 2014 werd de rol van educatie in een transitie naar een groene economie bediscussieerd.

Je kan nu het volledig verslag van deze conferentie bekijken

   

week van de bijOpening van 'Week van de bij' - Bijenfeest - 31 mei 2015 in de Helix, Hoogvorst 2 te Grimminge

De feestelijke aftrap van het ‘Bijenfeest’ werd gegeven door Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege om 12 uur.
Vanaf dan barstte het feest helemaal los met tal van gratis activiteiten voor groot en klein. De Week van de bij loopt nog tot 5 juni.
Meer informatie op www.weekvandebij.be

  

beestjes op struikenNieuwe zoekkaart: Beestjes op struiken

Ook benieuwd welke beestjes je kan vinden in de struiken? Dan is deze zoekkaart echt iets voor jou.
In ‘Beestjes op struiken’ vind je de belangrijkste ongewervelde diertjes die je kan aantreffen in struiken. De kaart bevat verder ook beknopte informatie over o.m. voedselketens, ideeën voor projecten, het vangen van ongewervelden....

Hier kan je deze nieuwe zoekkaart bestellen
 

eindrapport bijenEindrapport: Bijen en vlinders in de educatieve tuinen

De Vlaamse Kennis- en Vormingscentra voor Natuur & Milieu De Helix en De Vroente en het Provinciaal Bezoekerscentrum De Nachtegaal lieten in 2013 hun educatieve tuinen inventariseren op solitaire bijen, hommels, wespen en dagvlinders door Jens D’Haeseleer van Natuurpunt Studie vzw. Op basis van de inventarisatie werd een advies geformuleerd naar plantkeuze, mogelijke ingrepen bij een herinrichting en naar beheer van de tuinen. De resultaten zijn niet alleen interessant voor de betreffende centra, ook andere educatieve centra, bedrijven, scholen, gemeentebesturen, … kunnen informatie halen uit het eindrapport.

Hier kan je het eindrapport downloaden (PDF, 15Mb)


29 april - Studiedag over technologie, educatie en duurzaamheid

Op dinsdag 29 april 2014 organiseerde de dienst Milieuvorming en –educatie een studiedag over de link tussen technologie, educatie en de transitie naar een duurzame samenleving. We zochten samen naar visies over hoe technologische evoluties de maatschappelijke structuren beïnvloeden. We stonden stil bij de manier waarop dit in educatie en communicatie (leerplichtonderwijs, hoger onderwijs, media,…) een plaats kan krijgen.
Je kan de presentaties en verslagen bekijken.
 

Meer over deze studiedag
 

nme vlaanderen op linkedinNME en EDO op LinkedIn

De dienst NME startte zowel een NME- als een EDO-netwerk op de sociale netwerksite ‘LinkedIn’. Al wie actief is – of dat wil worden – op vlak van NME en/of EDO, kan er terecht voor vragen, discussies, uitwisseling van ervaringen en kennis, nieuws over NME- en/of EDO-initiatieven, ontwikkelingen, vacatures…
Wil je zelf actief deelnemen of gewoon op de hoogte blijven? Sluit je dan snel aan!

 Ga naar link opent in nieuw venster Natuur- en Milieueducatie (NME) Vlaanderen (klik voor eventuele NME-vacatures door naar 'Jobs').
 Ga naar link opent in nieuw venster Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO) Vlaanderen.
 Nog niet vertrouwd met ‘LinkedIn’? Via de pagina overlegplatformen zetten we je graag op weg…   

 

nme-dag 2014NME-dag 2014

Op donderdag 13 februari 2014 organiseerde de dienst Milieuvorming en –educatie opnieuw een Vlaamse NME-dag voor iedereen die aan NME doet of wil doen. Nu zijn ook de presentaties, verslagen,... beschikbaar.
 Lees meer


 

natuurbelevingEducatief materiaal: 'Spelen in eigen tuin' en 'Natuurbeleving'

Niet voor groentjes’ van de dienst NME werkte samen met enkele sociaal-culturele verenigingen nieuw educatief materiaal uit waarmee ze het belang van natuurbeleving willen aantonen:
- 'Spelen in eigen tuin': 14 werkfiches waarmee je je eigen tuin natuurrijker, avontuurlijker én kindvriendelijker kan maken 
- Draaiboek voor de organisatie van een natuurfeest : een gezinsactiviteit rond spelen in en met de natuur;
- ‘Speel-tuinen’ : een uitgebreide handleiding met spelmateriaal voor een speelse gespreksmethode over het belang van natuurbeleving voor het kind.

 Ontdek hier het nieuwe educatief materiaal rond natuurbeleving.
   

  

bol_nmezine
ga naar natuur- en milieueducatiecentrum de helix
ga naar natuureducatiecentrum de vroente
ga naar bezoekers- en natuureducatiecentrum de nachtegaal
de milieuboot