Sla navigatie over
Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
home | contact | pers | sitemap | publicaties | vacatures | english information
  Duurzaam wonen en bouwen - algemeen  
     
  Duwobo in de praktijk  
     
  Duwobo - Advies en informatie  
     
  Duwobo - De overheid geeft het voorbeeld  
     
  Duwobo - contact  
     
  presentaties energienetten  
     
  bestanden  
     
U bent hier: www.lne.be Thema's Duurzaam wonen en bouwen

Duurzaam wonen en bouwen

Bouwen en wonen kampt met een aantal problemen als gevolg van maatschappelijke evoluties. De Vlaamse overheid werkt in samenwerking met diverse partners aan een oplossing op lange termijn, in het kader van duurzame ontwikkeling. Structurele veranderingen zijn nodig. De visie op duurzaam wonen en bouwen kadert in een breder perspectief van transitiemanagement. Meer info over dit project kan u vinden op http://www.duwobo.be/

Op deze pagina's vindt u verder een aantal praktische tips met betrekking tot energie, watergebruik en -opvang, binnenhuis, groendaken en gevelbeplanting, hout in de bouw, duurzaam wonen, geluid, afval en materialen.   Maar niet alleen de overheid reikt informatie aan in verband met duurzaam bouwen. Ook bij diverse vzw's, ngo's, etc. kan u advies of informatie vragen bij uw zoektocht naar duurzame oplossingen bij het bouwen en verbouwen van een woning.

De overheid geeft het voorbeeld in duurzaam bouwen. Een aantal voorbeeldprojecten van de overheid tonen hoe duurzaam bouwen in de praktijk kan.  

Vlaamse maatstaf duurzaam wonen en bouwen in Vlaanderen - duurzame woningbouw

Het departement LNE en het Team Duurzame Ontwikkeling van DAR ontwikkelden samen een maatstaf voor duurzaam wonen en bouwen in Vlaanderen. Dit gebeurde in overleg met de bouwsector en andere stakeholders. De maatstaf biedt bouwteams een handleiding om doorheen de verschillende bouwfasen duurzaamheid te integreren, van selectie van de bouwplaats tot en met de oplevering. Een cijfermatige score maakt het mogelijk woningen objectief te beoordelen. De meest actuale versie vindt u hier.

De documenten vindt u hier: de maatstaf (3,8 MB, 5 december 2012),het scoreblad (1,4 MB, 5 december 2012) en de begeleidende rekenmodules (1 MB, 5 december 2012). (opgelet: de bestanden kan u best eerst downloaden op uw computer en van daar openen).

Het bestand met rekenmodules moet opgeslagen worden met macro's: het is dan ook belangrijk dat bij het opslaan gecontroleerd wordt dat de file extensie "xlsm" heeft en niet xls. Anders werken verschillende formules niet.

In de inleiding van de maatstaf vindt u de nodige uitleg en nuttige tips voor u aan de slag gaat. We hopen dat de maatstaf u helpt bij u bouwproject(en). heeft u reacties of vragen, dan kan u terecht op duurzaamwonenenbouwen[at]vlaanderen.be 

Een langere inleiding vindt u hier

 

Studiedag duurzame energienetten in Vlaanderen

Op 23 maart 2010 organiseerde het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie een studiedag over duurzame energienetten in Vlaanderen.  De agenda van de studiedag en de presentaties kan u hier raadplegenlname.