Scholenproject Bedrijven in het groen

Ontstaan project

Het Departement Omgeving startte in 2015 met het project ‘Biodiversiteit op bedrijventerreinen start op de tekentafel’ samen met de Hogeschool Gent en de Erasmushogeschool Brussel. Het doel van dit project was de groene en functionele inbedding van bedrijventerreinen in hun omgeving te versterken. De studenten werkten voor vijf verschillende terreinen ontwerpideeën uit. De beste ontwerpen kregen een plaats in een (gratis te ontlenen) reizende tentoonstelling.

Wegens het grote succes en de mooie resultaten wordt het project in 2016-2017 vervolgd en uitgebreid. Niet alleen de toekomstige landschaps- en tuinarchitecten zullen hiervoor terug aan de slag gaan, ook toekomstige groenbeheerders- en aannemers worden van bij het begin betrokken.

Concreet

Tijdens het schooljaar 2016 – 2017 zullen de studenten van de opleiding Landschaps- en Tuinarchitectuur en de studenten van de opleiding Groenmanagement samen aan de slag gaan op bestaande of te herontwikkelen bedrijventerreinen in Vlaanderen. Zij willen elk vanuit hun expertise en vakgebied de groene en functionele inbedding van bedrijventerreinen in hun omgeving te versterken.

Door interdisciplinair aan de slag te gaan, zorgen we er voor dat van bij de eerste analyse op het terrein de verschillende disciplines betrokken worden, met elkaar overleggen en van elkaar leren, zodat gedurende het volledige proces tot (her)aanleg en beheer interdisciplinair gewerkt wordt. Het doel is om zo in de toekomst te vermijden dat een ontwerp in de praktijk moeilijk te beheren of moeilijk aan te leggen is, of dat het beheer de finaliteit van het ontwerp ondergraaft. Het ecologisch ontwerp en beheer worden dus optimaal op elkaar afgestemd.

Dit educatief project is een samenwerking tussen de Hogeschool Gent, Erasmus Hogeschool Brussel, Thomas More Kempen, PXL – Tech, Odisee en het Departement Omgeving.

Startdag 6 oktober 2016

Op deze dag kwamen bijna 200 studenten samen voor een aantal interessante presentatie, om te netwerken en om kennis te maken met de in te richten bedrijventerreinen.

De presentaties kunnen hieronder gedownload worden:

De voorstellingen van de bedrijventerreinen:

Contacteer ons
Team Economie