Nieuwe verbrandingswaarden centrale stooktoestellen op gas

Sinds 1 januari 2018 gelden er nieuwe verbrandingswaarden voor centrale stooktoestellen, gevoed met gasvormige brandstof.
Voor centrale stooktoestellen, gevoed met vloeibare brandstof, gelden er als sinds 1 juni 2013 nieuwe verbrandingswaarden.

 

Wat is er veranderd?

Type toestel Bouwjaar Minimaal CO2-gehalte (%) Maximaal CO-gehalte (mg/kWh) Minimaal verbrandings-rendement (%) Maximale netto-temperatuur (°C)
Niet-premix gasbrander (GI) Alle - 150 88 200
Premix gasbrander (GI) Alle - 110 90 180
Gasketel met ventilatorbrander (GII) Alle 8,5 110 90 200


In de overzichtstabel vind je een overzicht van de normen die sinds 1 januari 2018 gelden:

pdf bestandOverzicht vereiste verbrandingswaarden (44 kB)

 

Welke actie moet je ondernemen?

Bij je tweejaarlijks onderhoud zullen de verbrandingswaarden worden getoetst aan de nieuwe normen. Als blijkt dat je stooktoestel niet voldoet, wordt dit afgekeurd en zal je erkende technicus je gepast advies geven.

Ketels die niet kunnen voldoen aan deze nieuwe eisen zijn dan minstens 20 jaar oud en zullen moeten vervangen worden. Het kan ook zijn dat ketels van minstens 20 jaar oud nog steeds voldoen aan de nieuwe verbrandingswaarden. Maar ook in deze gevallen kan het de moeite lonen de ketel te vervangen. Een verwarmingsketel is immers aan vervanging toe na ongeveer 15 jaar en je kan heel wat besparen op jouw stookkosten door het veel hogere rendement van de nieuwe verwarmingsketels. Vraag advies aan jouw erkend technicus.

 

 

 

Contacteer ons
Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten - Cel erkenningen