Koken

Wil je je energieverbruik beperken? Pas de volgende eenvoudige tips systematisch toe:

  • Gebruik altijd een deksel op je kookpotten en liefst een goed passend exemplaar. Zo verbruik je tot 50% minder energie, win je tijd en blijven vitamines beter bewaard.
  • Investeer in een goede snelkookpan om tijd (40 tot 70% sneller) en energie te winnen.
  • Zet je vuur lager eenmaal je eten aan de kook is. Doorkoken op vol vermogen kost onnodig veel energie, maar gaat niet sneller. Bovendien loopt je pot zo minder snel over.
  • Laat diepgevroren voedingswaren ontdooien in de koelkast: het is een veilige ontdooimethode en je koelkast moet minder zelf actief koelen. Ontdooien in de koelkast vraagt tijd, dus neem je voedingswaren de avond voor de dag dat je ze zal klaarmaken uit de diepvries.
  • Gebruik de microgolf voor kleine hoeveelheden, de oven voor grote: microgolven dringen snel door de eerste 2 à 3 cm. Voor grotere porties gebruik je beter de oven.
  • Verwarm je oven niet voor en schakel hem tijdig uit: enkel als je taarten of soufflés maakt, is voorverwarmen nodig. Haal ook de bakplaat weg als die niet nodig is, en leg geen folie over de ovenroosters om de luchtstroming niet te belemmeren.
  • Gebruik een gasfornuis in plaats van een elektrische kookplaat:
    • Het meest milieuvriendelijk is koken op gas onder glas. Daarbij ligt een glasplaat over de gaspitten heen en kan er geen warmte om de pan heen wegstromen.
    • Elektrisch koken is het meest energieverslindend. Van de elektrische kookplaten onderling is een inductiekookplaat het minst belastend voor het milieu, want die is 20% energiezuiniger dan een gietijzeren, een keramische of een halogeenuitvoering. Als je toch een elektrisch fornuis gebruikt, kun je die enkele minuten voor het einde van de bereiding uitzetten aangezien ze nog 15 minuten daarna warm blijft.
Extra info
Contacteer ons
Dienst Klimaat