Gehoorschade

Gehoorschade: een risico voor iedereen

Luid, luider, luidst…zo gaat het er vaak aan toe op festivals en concerten. Maar ook daarbuiten hebben we het graag heel luid. Hoe vaak moet je naar elkaar roepen als je op café bent om boven de muziek uit te komen? Hoe vaak kan je gewoon meeluisteren met je vriend of vriendin die een hoofdtelefoon opheeft? Hoe vaak tuiten je oren nog de dag of dagen na een stevig nachtje fuiven?

Hoewel de focus vaak op de jongeren ligt, zijn ook mensen die ouder zijn dan pakweg 25 niet veilig voor gehoorproblemen. Tijdens het klussen in huis, op de werkvloer of bij het tuinieren loop je ook risico op blootstelling aan overdadig lawaai, wat één van de meest voorkomende oorzaken voor gehoorschade is.

We gaan er allemaal van uit dat gehoorschade iets is waar we ons geen zorgen over moeten maken. Het lijkt iets waar we nooit last van zullen hebben. De cijfers tonen helaas het tegendeel aan.

Aangezien genezen niet mogelijk is, blijft voorkomen de boodschap.

De informatie op deze website is één van flankerende maatregelen bij de geluidsnormen voor muziekactiviteiten die op 1 januari 2013 van kracht werden.