Sla navigatie over
Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
home LNE | home MOS | contact | milieueducatie.lne.be
  MOS-scholen  
     
  MOS-team  
     
  MOS-aanbod  
     
  MOS-extra  
     
U bent hier: www.lne.be Doelgroepen Onderwijs MOS

MOS

MOS ondersteunt basis- en secundaire scholen, om van de school een milieuvriendelijke en duurzame leeromgeving te maken. Wij geloven dat we samen kunnen leren om duurzame keuzes te maken voor de planeet.

In de kijker

Win een make-over van je WC

Wordt het tijd dat de toiletten in je school een likje verf krijgen? Of wil je ze nog leuker maken zodat iedereen zich op zijn gemak voelt? Met MOS & Aquafin kan je tot 2.000 euro winnen voor een make-over van je WC.

Vorming MOS@buso

Samen leren duurzame keuzes maken voor de planeet, dat is de missie van MOS. Maar hoe doe je dat met bijzondere leerlingen? De medewerkers van MOS en Natuureducatief Centrum De Vroente gaan met jou aan de slag op deze vormingsdag, speciaal gericht op leerkrachten en directies van BuSO-scholen.

 

 

the plastic soupinspiratieeco-schools
mos-pas
 
mos-vormingen 

 

Duurzame scholen zijn straffe scholen. Zie je jouw school al op de kaart staan?

Word ook een MOS-school

Een duurzame toekomst voor onze planeet begint bij het maken van bewuste keuzes, door ieder van ons. Scholen die hierop inzetten, kunnen zich profileren als MOS-school. Al meer dan 600 scholen gingen in op onze uitnodiging en zetten zich op de groene kaart.
Wil jouw school ook het engagement aangaan? Registreer je hier.

 
Kaart niet te zien? Schakel over naar een andere browser: Google Chrome, Mozilla Firefox of Internet Explorer 11

Kaart vergroten kan door rechtsbovenaan de kaart op het icoon voor volledig scherm te klikken.

In de kijker

 

MOS

Onze samenleving staat voor grote uitdagingen. Een duurzame toekomst voor onze planeet begint met het maken van bewuste keuzes, door ieder van ons. Daarom ondersteunt MOS leerkrachten om samen met hun leerlingen te kiezen voor duurzaam denken en doen. Dat is de missie van MOS. Het MOS-programma biedt scholen mogelijkheden om het eigen engagement vorm te geven, samen met leerlingen, met de hele schoolgemeenschap en met de ruimere omgeving.

 

MOS wil de vaardigheden van schoolteams aanscherpen rond
vier uitgangspunten:

  1. MOS werkt met en voor leerlingen.
  2. MOS is teamwork.
  3. MOS leeft ook buiten de schoolpoort en werkt samen met lokale besturen, (jeugd)verenigingen, ngo's, organisaties uit het middenveld …
  4. MOS is een plus voor het schoolleven. Alle projecten hebben een concreet resultaat voor ogen. De beleving van MOS is even belangrijk als het leerproces dat erin vervat ligt.


MOS-scholen worden actief ondersteund

  • Een persoonlijke MOS-begeleider inspireert en adviseert het hele schoolteam en het netwerk errond. Elke MOS-school kan gedurende 2 jaar 2 tot 8 werksessies organiseren op school, bijvoorbeeld tijdens een pedagogische studiedag.
  • MOS-scholen kunnen vanaf september 2014 gebruik maken van communicatietools om hun duurzame engagement zichtbaar en herkenbaar uit te dragen.
  • Netwerk- en vormingsmomenten met andere MOS-scholen, ngo's …
  • Een nieuwe website maakt scholen vanaf het najaar 2014 wegwijs in het ruime aanbod rond milieuzorg en duurzame ontwikkeling.
  • MOS-scholen maken deel uit van een groeiende maatschappelijke beweging.
  • Extra kansen tot profilering en netwerking als internationale Eco-School.


Doe mee

Wil jouw school ook meedoen met het nieuwe MOS? Registreer je hier.
Elke school die zich engageert, kan zich voortaan profileren als MOS-school.
 

En de MOS-logo's?

Basisscholen die al gestart zijn met het meerjarige traject om de drie MOS-logo's te verwerven, kunnen desgewenst het MOS-drieluik vervolledigen. Meer info >>>

Voor secundaire scholen is er geen uitdoofscenario voor de logo's voorzien.

Contacteer je MOS-begeleider voor meer informatie.

 

 


Geïnteresseerd in een MOS-nieuwsbrief?

e-mailJe kan je inschrijven op één of meer gratis nieuwsbrieven van MOS.

Telkens als er een boeiende tentoonstelling is of een interessante vorming, een belangrijke publicatie of leermiddel krijg je een berichtje.
Het is niet de bedoeling jouw mailbox vol te proppen. We sturen alleen een bericht wanneer er iets te melden valt binnen het domein dat jij hebt aangestipt.

Schrijf je hier in >>>


In de kijker

 

Aquaponie

Vanaf volgend schooljaar krijgen scholen de kans om kennis te maken met aquaponie en zelfs mee te doen aan een wedstrijd. Het project loopt in
samenwerking met Agribex, het internationaal salon voor land- en tuinbouw en wordt gesteund door MOS.
Bij aquaponie komt het erop aan om in een gesloten systeem zowel vissen als groenten te kweken. Het gaat dus iets verder dan de klassieke moestuin. Het bijzondere aan aquaponie is dat vissen voedsel leveren aan de planten en de planten het water zuiveren voor de vissen.

aquaponie

Knutsel je eigen aquaponie in elkaar en maak kans op leuke prijzen.
Maar beperk vooral je ecologische voetafdruk.

Meer info >>>>

bg-schaduw

 


MOS valt onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. Het Departement LNE coördineert de MOS-werking in samenwerking met de 5 Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

 logo_provincies


 

 

 

 

groene vlag

picto dikketruiendag

mosterd-archief

impactanalyse en verbetervoorstellen mos twol

afb150px

picto de lijn mospas