De buxusmot slaat toe! Inspiratie voor duurzame alternatieven.

De buxusmot slaat toe! Inspiratie voor duurzame alternatieven.

Buxushagen zijn enorm populair in onze tuinen. Ze zijn makkelijk te onderhouden, altijd groen, en in allerlei vormen te snoeien. Buxus hoort van nature thuis in Midden- en Zuid-Europa en wordt bij ons vooral als sierheester gekweekt. 

De buxusmot

Sinds enkele jaren worden onze hagen echter aangetast door de invasieve exotische buxusmot.
buxusmot_web.jpg
De buxusmot is een van oorsprong Aziatische nachtvlinder die sinds 2010 ook in Vlaanderen voorkomt en heel wat schade in onze tuinen veroorzaakt.  Rupsen van de buxusmot vreten de plant helemaal kaal, waarna een bruine afgevreten struik overblijft. 

Buxusmot_rups_234px.jpgBuxusmotten kennen in ons land meestal twee generaties: de motten vliegen in mei tot juli en ook in augustus en september. Dus april, mei en augustus zijn meestal de periodes met de grootste vraatschade aan de buxusaanplanting. Een buxusplant is relatief sterk en kan deze vraat wel overleven, maar esthetisch is het natuurlijk niet mooi en bij blijvende vraat zal ook de sterke buxus het niet overleven. 

Bestrijden?

Ook in de tuin van  De Helix vond je tot februari 2019 op verschillende plekken rondom het hoevegebouw en langs de inkomweg aanplantingen van lage buxushagen aangetast door de mot. 

Bestrijden van de buxusmot is geen optie omdat het tijdsintensief is (vb. manueel verwijderen van de rupsen) en de voorgestelde middelen in de handel – ook de ecologische- hebben wel altijd ergens een nadelig effect voor de vele andere dieren in de tuin (vlinders, andere insecten, vogels … ).
Bovendien is de waarde van buxus voor de biodiversiteit zeer laag vermits buxus meestal als kleine haag of in een bolletje gesnoeid wordt. Er leven weinig insecten op buxus en ze vormen geen bessen voor vogels.

Alternatieven

Daarom is het vervangen van buxusaanplantingen door alternatieve plantensoorten of andere alternatieve afboordingen de beste optie. Bovendien kan een meer biodiverse aanplanting met een mix van planten die allerlei nuttige insecten aantrekken en surplus zijn voor de biodiversiteit van de tuin. 
Daarom werden alle buxushagen in De Helix in maart 2019 vervangen door duurzame, onderhoudsarme alternatieven met een meerwaarde voor de biodiversiteit. 

Waar de buxushaag als boord diende, werd gekozen voor vlechtwerk of een insectenbank, elders werden gekozen voor andere planten zoals struikklimop, lavendel, varens of helleborus. Op enkele plaatsen werd de buxus verwijderd en zal er voorlopig gras worden ingezaaid en op termijn kan hier een bloembollenveldje met vroeg bloeiende bloembollen aangeplant worden.

Vroeger...

Ingang_Helix_oud_600px.jpg

Nu ...Ingang_Helix_nieuw_600px.jpg

Vroeger...

Helix_tuin_oud_2_600px.jpg

Nu ...

Helix_tuin_werken_buxus-05_600px.jpg

Nu ...

Helix_tuin_werken_buxus_09_600px.jpg

Nu ...

Helix_tuin_werken_buxus_03_600px.jpg

Nu ...

Helix_tuin_werken_buxus_04_600px.jpg

Werken in uitvoering

Helix_tuin_werken_buxus_1_600px.jpg Waterput_nieuw_in_opbouw_600px.jpg
Meer info en reserveren
De Helix
Hoogvorst 2
9506 Grimminge
België
Vroeger...
Tuin_concierge_oud_600px.jpg
Nu ...
Tuin_concierge_nieuw_600px.jpg
Vroeger...
Bakoven_oud_600px.jpg
Nu ...
Bakoven_nieuw_600px.jpg
Vroeger...
Waterput_oud_600px.jpg
Nu ...
Waterput_nieuw_600px.jpg
Nu ...
Helix_tuin_werken_buxus_02_600px.jpg
Nu ...
Helix_tuin_werken_buxus-06_600px.jpg
Nu ...
Helix_tuin_werken_buxus_07_600px.jpg
Nu ...
Helix_tuin_werken_buxus_10_600px.jpg
Nu ...
Helix_tuin_werken_buxus_08_600px.jpg
Vroeger...
Helix_tuin_oud_600px.jpg
Nu ...
Helix_tuin_nieuw_600px.jpg