Sla navigatie over
Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
home | contact | sitemap | publicaties | vacatures | english information
  Algemeen  
     
  NME-evenementen  
     
  Doelgroepen  
     
  Thema's  
     
  Educatieve centra  
     
U bent hier: www.lne.be Thema's Natuur- en milieueducatie

Natuur- en milieueducatie

In de kijker  

29 april - Studiedag over technologie, educatie en duurzaamheid

Tijdens deze studiedag belichten we de link tussen technologie, educatie en de transitie naar een duurzame samenleving. We zoeken samen naar visies over hoe technologische evoluties de maatschappelijke structuren beïnvloeden. We staan ook stil bij de manier waarop dit in educatie en communicatie (leerplichtonderwijs, hoger onderwijs, media,…) een plaats kan krijgen.

Meer over deze studiedag

nme-dag 2014NME-dag 2014

Op donderdag 13 februari 2014 organiseerde de dienst Milieuvorming en –educatie opnieuw een Vlaamse NME-dag voor iedereen die aan NME doet of wil doen. Nu zijn ook de presentaties, verslagen,... beschikbaar.
 Lees meer


 

natuurbelevingEducatief materiaal: 'Spelen in eigen tuin' en 'Natuurbeleving'

Niet voor groentjes’ van de dienst NME werkte samen met enkele sociaal-culturele verenigingen nieuw educatief materiaal uit waarmee ze het belang van natuurbeleving willen aantonen:
- 'Spelen in eigen tuin': 14 werkfiches waarmee je je eigen tuin natuurrijker, avontuurlijker én kindvriendelijker kan maken 
- Draaiboek voor de organisatie van een natuurfeest : een gezinsactiviteit rond spelen in en met de natuur;
- ‘Speel-tuinen’ : een uitgebreide handleiding met spelmateriaal voor een speelse gespreksmethode over het belang van natuurbeleving voor het kind.

 Ontdek hier het nieuwe educatief materiaal rond natuurbeleving.
 

inverdeVormingsaanbod van Inverde

Of je nu beroepshalve bezig bent met natuur-, bos- of groenbeheer of als natuurliefhebber meer wil weten over bos of natuur, in het cursusaanbod van Inverde vindt iedereen zijn gading. Van bomen en hagen snoeien tot werken met de zeis of motoronderhoud van tuinmachines, van bosecologie en hakhoutbeheer, tot vegetatiekunde of verwarmen met hout, het komt allemaal aan bod. Inverde heeft ook de ambitie om de opgebouwde kennis en dienstverlening te integreren in een nieuw expertisecentrum. De nadruk ligt daarbij op de praktische kennis die beheerders nodig hebben om hun domeinen duurzaam te beheren. Voortaan gaat Inverde dan ook door het leven onder de naam Inverde: forum voor groenexpertise.

Het cursusaanbod is voortdurend in evolutie. Neem daarom geregeld een kijkje op de website: http://www.inverde.be.
  

beneluxBeneluxconferentie 2013 in Apeldoorn

'Leren voor een transitie naar een groene economie; sociale transitie'.
De werkgroep EDUC organiseerde dit jaar in Nederland de Benelux conferentie 2013, van maandag 21 tot en met woensdag 23 oktober te Apeldoorn. Deze conferentie ging over de rol van NME/EDO in de transitie naar een circulaire economie. In 3 dagen keken we naar de definitie van circulaire economie, welke competenties nodig zijn om de transitie naar een circulaire economie te kunnen beinvloeden en NME/EDO in de praktijk op weg naar de conferentie in Vlaanderen in 2014.  

 Download hier het programma (pdf), de praktische informatie (pdf) en een kort overzicht (pdf) over de conferentie.
 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met +31-55-3684010 of info@veldwerknederland.nl.
 

beneluxEDO-brochure:‘Educatie over biodiversiteit via voeding’

Op 8 november 2011 organiseerde het Waals Gewest in Gembloux een Workshop van de Benelux-werkgroep Educatie over natuur, milieu en duurzame ontwikkeling 'Educatie over Biodiversiteit via Voeding'.
De deelnemers kregen een methodologische tool (conceptueel overzicht) aangereikt, dat werd aangevuld via veldbezoeken, voordrachten en workshops. Zo kon via de voedselproblematiek over biodiversiteit worden geleerd en kon het meer wetenschappelijke aan het leeraspect worden gekoppeld.
Een verslag van de workshop is te vinden op http://www.institut-eco-pedagogie.be/spip/spip.php?article324.

Meer info: http://www.benelux.int/nl/sg/actualiteit.asp?ID=314
Op aanvraag kunnen exemplaren verkregen worden bij het Secretariaat-Generaal Benelux : Patricia Beck - e-mail: p.beck@benelux.int.
Je kan de brochure ook downloaden via deze link (PDF).
Hier kan je ook nog de brochure 'Eet je bord leeg' n.a.v. de Beneluxconferentie van 2010 in Weicherdange downloaden via deze link (PDF).
 

Terugblik: Denk-en doedag Benelux op 13 november 2012 in Brussel

Een moestuin in de stad: waarom ? hoe ? met wie ?
Deze denk-en doedag was het sluitstuk van het thema rond een aanpak van de Benelux voor educatie over duurzame ontwikkeling via voeding. Deze dag was een vervolg op de conferentie ‘Eet je bord leeg’ die in 2010 in Clervaux (Groothertogdom Luxemburg) werd gehouden en op de workshop ‘Educatie over biodiversiteit via voeding’ die in 2011 op initiatief van Wallonië in Gembloux plaatsvond. Deze dag werd gezamenlijk georganiseerd door de Benelux-werkgroep ‘Educatie, informatie en communicatie voor NME en EDO’, Leefmilieu Brussel en het Gewestelijk Centrum voor Ecologie-Initiatie.

 Voor meer info : Contacteer Marie-Christine Hennaut - chh@ibgebim.be – Tel. nr. +32 (0)2 775 77 23
   

nme-agendaNME-agenda

Op zoek naar NME-aanbod in Vlaanderen? Je vindt het op link opent in nieuw venster http://nme.milieuinfo.be!
Met deze databank wil de Vlaamse overheid vraag en aanbod op het vlak van natuur- en milieueducatie op elkaar afstemmen.

Via de NME-agenda krijg je een weergave van alle korte en tijdelijke activiteiten uit deze databank in een overzichtelijke maandkalender.

 Bekijk een overzicht van alle korte tijdelijke evenementen van: link opent in nieuw venster oktober en link opent in nieuw venster november.

 Staan jouw organisatie en NME-aanbod nog niet in deze databank? Gebruik dan de link opent in nieuw venster beheersmodule en voeg zelf je aanbod toe.

 Raadpleeg ook het online overzicht van uitleenbare link opent in nieuw venster doe-koffers en link opent in nieuw venster tentoonstellingen.

 Benieuwd naar het nieuwe najaarsaanbod van onze NME-centra? Bekijk een overzichtslijst van hun aanbod in de NME-inventaris: link opent in nieuw venster De Helix, link opent in nieuw venster De Vroente, link opent in nieuw venster De Nachtegaal
   

nme vlaanderen op linkedinNME en EDO op LinkedIn

De dienst NME startte zowel een NME- als een EDO-netwerk op de sociale netwerksite ‘LinkedIn’. Al wie actief is – of dat wil worden – op vlak van NME en/of EDO, kan er terecht voor vragen, discussies, uitwisseling van ervaringen en kennis, nieuws over NME- en/of EDO-initiatieven, ontwikkelingen, vacatures…
Wil je zelf actief deelnemen of gewoon op de hoogte blijven? Sluit je dan snel aan!

 Ga naar link opent in nieuw venster Natuur- en Milieueducatie (NME) Vlaanderen (klik voor eventuele NME-vacatures door naar 'Jobs').
 Ga naar link opent in nieuw venster Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO) Vlaanderen.
 Nog niet vertrouwd met ‘LinkedIn’? Via de pagina overlegplatformen zetten we je graag op weg…   

 

bol_inventaris
bol_nmezine
ga naar natuur- en milieueducatiecentrum de helix
ga naar natuureducatiecentrum de vroente
ga naar bezoekers- en natuureducatiecentrum de nachtegaal
de milieuboot