Sla navigatie over
Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
home LNE | home MOS | contact | milieueducatie.lne.be
  Onderwijsniveau  
     
  MOS-werking  
     
  MOS-extra  
     
U bent hier: www.lne.be Doelgroepen Onderwijs Milieuzorg Op School

Milieuzorg Op School

MOS stimuleert basis- en secundaire scholen, om van de school een milieuvriendelijke en duurzame leeromgeving te maken.

Onze MOS-begeleiders helpen je hierbij. Je boekt naast milieuwinst ook educatieve winst als leerlingen verantwoordelijkheid in het milieubeleid van de school krijgen.
 

In de kijker

MOS-vorming: actieve werkvormen bij kleuters - 23 april 2014

Tijdens mos-vorming kleutersde nascholing 'activerende werkvormen bij kleuters' maak je kennis met en onderga je zelf verschillende methodieken waarbij je samen met en op maat van je kleuters kan werken rond één of meerder aspecten van wereldburgerschap en duurzame ontwikkeling. Zoeken in wereldboeken, spelen in de natuur, verhalend ontwerpen,… het zijn slechts enkele voorbeelden van werkvormen die tijdens deze vorming aan bod komen.

Op woensdag 23/04/'14 van 13u tot 16u
Waar? Stedelijke Freinetschool De Vlieger
Ingang langs Wasstraat 120-122
9000 Gent (op 300 meter van station Gent-Dampoort, ruime parking)    

Inschrijven?
Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht! Je neemt in totaal deel aan twee workshops, je kiest per sessie, 1 workshop.
De plaatsen zijn beperkt tot 40 deelnemers dus registreer je als de bliksem via: http://www.dekaaihoeve.be/content/activerende-werkvormen-voor-kleuters


 ‘Archibal de Boekenworm’

archibal-de-boekenwormIn samenwerking met Talismanneke vzw lanceert FSC België het kinderboekje ‘Archibal de Boekenworm’. Via het prentenboek kan eender wie het belang van goed bosbeheer op een eenvoudige en leuke manier bijbrengen aan de allerkleinsten.

Via spelletjes en opdrachten kunnen kinderen met dit boekje zelf aan de slag, en zo hun leesplezier verder vergroten. Op de website www.archibal.org kan men alle informatie vinden over ‘Archibal de Boekenworm’, waaronder ook een digitale versie en informatie over de beschikbaarheid.


Fairtrade@School

fairtrade at schoolZet op vrijdag 9 mei 2014 eerlijke handel in de kijker via een opvallende of ludieke actie op jouw school! Per Belgische provincie sleept één  deelnemende school de Fair Trade@School-award in de wacht. Wie weet zijn jullie er bij!? Inschrijven doe je via www.fairtradeday.be.
Fairtrade@School is een actiemodel dat openstaat voor zowel basis-, secundair als hoger onderwijs.

Deze wedstrijd wordt aangeboden door Oxfam-Wereldwinkels, Oxfam-Magasins du monde en Miel Maya Honing, ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant.
 


Naar school met De Lijn

delijn-icoonDe Lijn stelt scholen een gratis lespakket ter beschikking: ‘Naar school met De Lijn’. Aan de hand van verschillende doe-opdrachten leren de leerlingen de praktische kant kennen van reizen met bus en tram. Ze denken ook op een speelse manier na over de verkeersproblematiek. De levering van het pakket is ook gratis.

 

 


Belgische Energie- en Milieuprijs 2014

eeawardUw school of universiteit heeft een realisatie, een initiatief of een project op het gebied van milieubescherming of energiebesparing?
Schrijf U in voor de Education Eco-Award. Deze prijs is speciaal bedoeld voor de onderwijssector : scholen van alle niveaus en alle richtingen, hogescholen, universiteiten, onderwijzers, leraars en professoren, leerlingen,  studenten… Deelname aan deze speciale prijs kan individueel of collectief gebeuren (bijvoorbeeld een hele klas).

Schrijf U meteen in via www.eeaward.be en dien uw dossier uiterlijk 02 april 2014 in.


Subsidie voor wegwerken van bodemvervuiling

agion-ovamAGIOn en OVAM zijn, met goedkeuring van de Vlaamse Regering,  in een subsidieovereenkomst. Doel is het gesubsidieerde onderwijs te ondersteunen bij het wegwerken van bodemvervuiling (meestal mazout).

Wanneer een school vervuiling vaststelt (bij een eerste onderzoek), dan treedt het subsidiemechanisme in werking. De eerste stap hiervoor gebeurt via een aanmelding door de inrichtende macht bij de OVAM.

Meer info vind je op www.OVAM.be/onderwijssector


MOS-liedjes

100-muziekTrimuztache verzorgde dit jaar opnieuw onze MOS-logouitreikingen. De liedjes uit deze productie werden opgenomen in studio en zijn voor MOS-scholen gratis beschikbaar.
 

Downloadpagina >>>

 

 


Geïnteresseerd in een MOS-nieuwsbrief?

e-mailJe kan je inschrijven op één of meer gratis nieuwsbrieven van MOS.

Telkens als er een boeiende tentoonstelling is of een interessante vorming, een belangrijke publicatie of leermiddel krijg je een berichtje.
Het is niet de bedoeling jouw mailbox vol te proppen. We sturen alleen een bericht wanneer er iets te melden valt binnen het domein dat jij hebt aangestipt.

Schrijf je hier in >>>


Ook secundaire scholen nu gratis met de Poppelepee-pas en 'De Lijn' naar een milieu-educatieve bestemming

poppelepee-sec

Vanaf dit schooljaar kunnen ook secundaire scholen gratis naar een milieu-educatieve bestemming met de bussen en trams van 'De Lijn'.

De Poppelepee is NIET geldig op de belbus.

Lees de handleiding voor meer informatie. 

Vul het online aanvraagformulier volledig in en verzend het 10 dagen voor je reis.
 


MOS-boom

mos-boomMet de MOS-boom laat je iedereen zien hoe milieuzorg op je school groeit en bloeit.

We kunnen er 30 per regio verdelen. Je kan ze aanvragen bij de MOS-begeleiders.
  
Je komt meer te weten in de handleiding.

 


 

Statistieken  (september 2013)

statistieken

3919 MOS-scholen

2163 LOGO-scholen

83 Groene Vlaggen

 

 

 

Basisonderwijs

% van alle
Vlaamse basisscholen

Secundair onderwijs

 % van alle
Vlaamse secundaire scholen
MOS-scholen 2910 77 % 1004  77 %
Logo-scholen 1485  41 % 596 45 %
Logo 1-scholen 628 17 % 252 19 %
Logo 2-scholen 472 12 % 194 15 %
Logo 3-scholen 467
12 % 150 11 %
Groene Vlag-scholen 58 2 % 25 2 %

 

logo’s vlaamse provincies mos-partners

Milieuzorg Op School is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap i.s.m. met de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.


 

 

 

 

nme-inventaris

picto dikketruiendag

mosterd-archief

groene vlaggen

milieukoopwijzer

picto jaarverslag

impactanalyse en verbetervoorstellen mos twol

afb150px

picto de lijn mospas