Sla navigatie over
Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
Home LNE | Home Dikketruiendag
  Over Dikketruiendag  
     
  Aan de slag  
     
  Meer informatie  
     
U bent hier: www.lne.be Campagnes Dikketruiendag

Isoleer eerst je lichaam, en dan de rest!

Op vrijdag 13 februari 2015 organiseren MOS en Ecocampus de 11de editie van Dikketruiendag.

Thema 2015

Isoleer eerst je lichaam, en dan de rest!

Er zijn bibliotheken vol geschreven over het belang van isolatie voor woningen en over het rendement van verwarmingstoestellen. Maar over het besparingspotentieel van kleding wordt in wetenschappelijke en technische studies met geen woord gerept. Nochtans is er ook op dat vlak heel wat technologische vooruitgang geboekt. Moderne thermische onderkleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid – zonder aan comfort in te boeten. De potentiĆ«le energiebesparing is enorm, de kostprijs nihil. Misschien ligt hier een oplossing?
[Bron: www.lowtechmagazine.be]


We prikten alvast vrijdag 13 februari als datum voor Dikketruiendag 2015 (zo dicht mogelijk bij 16 februari)
   
Organiseer je Dikketruiendag op school? Registreer je dan zoals de 1200 scholen die elk jaar meedoen en maak op die manier duidelijk dat jullie de uitstoot van broeikasgassen als een ernstig milieu- en maatschappelijk probleem zien en hiervoor actie willen ondernemen.

 

2 verhalend ontwerpen voor basis- en 1ste graad secundair onderwijs.

Voor de 10de Dikketruiendag en ook een beetje omdat 'het ludieke' de boodschap achter Dikketruiendag kan verdringen trakteren we de basisscholen en de eerste graad secundair onderwijs op twee verhalend ontwerpen die een zinvolle voorbereiding en actie op Dikketruiendag mogelijk maken.

trui     misterc

Lees meer >>>>

teller

Dikketruiendag... Wasda?

Wat startte als een symbolische actie om het Kyotoverdrag in de verf te zetten, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in de scholen. De campagne mikt vooral op eenvoudige maatregelen, die ook daarna op een structurele wijze aangehouden kunnen worden: lichten doven bij het verlaten van een lokaal, toestellen uitschakelen na gebruik, de verwarming correct afstellen, ... . De scholen zetten ook allerlei ludieke en educatieve acties op touw.

 

Dikke trui

Als je die al nodig hebt, want een graadje minder verwarmen, merk je nauwelijks, maar betekent wel 7% minder stookkosten en broeikasgassen. Denk naast een mooie dikke trui ook aan thermische onderkleding dat ervoor kan zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort en charisma in te boeten. De energiebesparing is groot, de investering klein.

 

Op weg naar structurele veranderingen...

Uiteraard moeten die kleine inspanningen de aanzet vormen om op school en in het dagelijkse leven structureel werk te maken van de strijd tegen de opwarming van de aarde. Verstandig omspringen met energie is een grote stap in de strijd tegen het verhoogde broeikaseffect en de daaraan gekoppelde verandering van het klimaat.

 

 
 

Tof, tof, tof !

Miekos en Kimo, een klimaatverhaal voor kleuters. Bedankt juf Annelies uit de basisschool Centrum Geraardsbergen

Saigo zingt dikketruiendag live
Gemeentelijke Lagere Schoolvoor Buitengewoon Onderwijs, Don Boscostraat 37, 2400 Mol

Dikketruiendaglied-2013-SAIGO-Mol.pdf — PDF document, 235Kb

Dikketruiendaglied-2013-SAIGO-Mol.mp3 - mp3 bestand, 3,2 MB

 

 

 

Delen |

bol-campagnemateriaal-2015

bol-inschrijven-2015

bol-thema

bol-mos

ecocampus